Chip beültetés

2013. január 1-től kötelezővé vált minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip általi egyedi megjelölése! (A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B. §-a  Kormányrendelet alapján.) 

Amennyiben az ebtartó nem azonosítható ebet sétáltat közterületen, szabálysértési bírsággal sújtható, melynek összege maximum 30.000 Ft. (Ebtartásról szóló 26/1999. (VII.28.) ÖK rendelet szerint.)

Manapság egyre elterjedtebbé vált állataink microchipezési gyakorlata. Egyrészt kötelező, hiszen a külföldre a kutyák, a macskák és a vadászgörények csak ilyen egyedi azonosítással léphetik át az országhatárt, másrészt a törzskönyvezett állatokat is eleve chippel lehet az új gazdinak kiadni, illetve Budapest egyes kerületeiben a nagy populációsűrűség, az elkóborolt egyedek könnyebb azonosíthatósága okán kötelezővé is tették.


A chip maga parányi, az állatorvos előzetes lidocainos érzéstelenítést követően egy egyszerű szúrással a nyak bal oldalára a bőr alá juttatja be a chipet, ami egy steril fecskendő tűjében van elrejtve. A beavatkozás nem fájdalmas, az állatnak semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A behelyezett adó nagyon kis méretű, a behelyezésnek esztétikailag semmiféle hátrányos következménye nincs, az állatok nagyon jól tolerálják, a szövetekben nem vándorol. Mivel sok állat (főként a macskák, és a vadászgörények) nem tolerálják a beavatkozást (izegnek-mozognak, ami lehetetlenné teszi a beadást), ezért szükség lehet az állat enyhe gyógyszeres bebódítására a beavatkozás előtt.

A chip maga egy 15 számból álló számsort kódol. Ezt a kódot olvassa le a leolvasó, ami ma már majd’ minden állatorvosnál, menhelyen, illetve ebrendészeti telepen megtalálható. A chipet beültető állatorvos feladata az, hogy a gazda (név, cím, telefonszám, mobilszám, e-mail cím) és az állat adatait (faj, fajta, kor, nem, szín, ivar, utolsó veszettség elleni oltás időpontja, útlevélszám – ha van) ehhez az egyedi számhoz az interneten hozzárendelje. Természetesen ezek az adatok a személyiségi jogok védelme miatt nem mindenki számára hozzáférhetőek. Csak az láthatja az adatokat, akinek jogosultsága van rá, ez pedig nem más, mint az állatorvos. Ő is csak a saját személyes kódjával tud belépni a hivatalos oldalra.

Ha elkóborolt állatot találunk, akkor azt vigyük be egy közeli állatorvosi rendelőbe. Ott az állatorvos a leolvasóval megállapítja van-e a bőr alatt chip. Ha van, a 15 jegyű szám alapján az internetre való belépést követően könnyen tudja azonosítani a kis csavargót.

A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását.

A mikrochip csak egy drága pírszing lenne az állatokban, ha nem lennének adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait, és ahol ezek az adatok hozzáférhetőek. A Magyar Állatorvosi Kamara 2005-ben létrehozott PETVETDATA adatbázisa, amely ma az egyetlen jelentős, internetes úton bármikor elérhető rendszer, amelyben ma már a hazai mikrochipes regisztrációk döntő többség megtalálható. A rendszert minden veszettség oltásra jogosult állatorvos, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek férhetnek hozzá.

2006. októberében a Magyar Állatorvosi Kamara lehetővé tette, hogy a Petvetdata adatbázisban bárki ellenőrizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban? Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot.Ha a chipszám beírása és a keresés gomb megnyomása után nem jelenik meg a kutya chipszáma, neve, akkor biztos lehet abban, hogy ez a szám még nem szerepel a rendszerben.Ha a keresés eredményes, megjelennek az állat legfontosabb adatai. Ezekből azonban még csak abban lehetünk biztosak, hogy a keresett mikrochip regisztrálva van. (Adatvédelmi okok miatt.) Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a háttértárban, csak úgy tudjuk meg, ha felkeresük az állatorvost.

Amennyiben az adatainkban bármilyen változás áll be (különösen a telefonos vagy email elérhetőségben), azt célszerű ugyanezen a módon, azonnal módosíttatni a rendszerben!"

/Magyar Állatorvosi Kamara, www.maok.hu/

Napjainkig több, mint 2 millió állatot jelöltek meg így, és ma már több, mint 500 leolvasó működik Magyarországon (állatorvosoknál, menhelyeken, határállomásokon) A rendszer segítségével sokkal könnyebbé, és gyorsabbá válik az elkóborolt, elveszett, esetleg eltulajdonított állatok pontos hovatartozásának megállapítása, valamint segít megakadályozni az illegális állatkísérleteket is.
 

Írta:

Dr. Sütő András   
Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos